Formule van de Glee

Stationaire verlaging door onttrekking van grondwater onder een deklaag.

Formule van Hooghoudt

Stationaire afvoer uit een gedraineerd perceel.

Formule van Mazure

Kwel naar een polder achter een dijk vanuit buitenwater met een hoog peil.

Formule van Thiem

Verschil in verlaging op twee locaties in de nabijheid van een stationaire onttrekking.

Formule van De Vries

In 1967 publiceerde Co de Vries twee eenvoudige formules voor de reistijd van een waterdeeltje tussen twee punten in een watervoerende laag.

Bosch

ir H Bosch publiceerde een formule die beschrijft hoe getij in het oppervlaktewater zich voortplant in een watervoerende laag onder een deklaag met watervoerende sloten.

Bruggeman

ir. G.A. (Gijs) Bruggeman publiceerde een overzichtswerk met ruim 1100 analytische oplossingen voor grondwaterstromingsvraagstukken. Ook leidde hij een exacte tweedimensionale oplossing af voor freatische grondwaterstroming naar een drain.

Edelman

dr. J.H. Edelman publiceerde in zijn proefschrift de formule voor stroming naar een volkomen kanaal in spanningswater.

de Glee

De formule van de Glee beschrijft de stijghoogteverlaging door grondwaterontrekking in een put uit een watervoerende laag die aan de bovenkant wordt afgesloten door een deklaag met watervoerende sloten.

Hemker

dr. C.J. (Kick) Hemker publiceerde in 1984 een artikel over analytische oplossingenop basis van matrixformules, waardoor stroming in meerdere watervoerede lagen met éen vergelijking kan worden beschreven.

Huisman

prof. ir. L. Huisman was een deskundige op het gebied van kunstmatige infiltratie ten behoeve van waterwinning. Hij schreef een handboek over putformules.

Maas

dr. ir. C. (Kees) Maas publiceert artikelen over praktijktoepassingen van analytische oplossingen. Waar nodig leidt hij nieuwe formules af, zoals een algemeen toepasbare formule voor grondwatergetijden en een beschrijving van de dikte an een regenwaterlens tussen twee watergangen.

Mazure

prof. dr. ir. J.P. Mazure publiceerde in 1936 een formule voor het effect van een peilverandering in open water op een aangrenzende watervoerende laag die aan de bovenkant wordt afgesloten door een deklaag met watervoerende sloten. Deze formule wordt nog veel gebruikt om een snelle inschatting te maken van het effect van een peilverandering op de omgeving.

Olsthoorn

prof. dr. ir. T. N. (Theo) Olsthoorn publiceert sinds de jaren zeventig over geohydrologische onderwerpen in vaktijdschriften als H2O en Stromingen. Zijn artikelen geven praktische methoden voor het toepassen van geohydrologische inzichten en formules. Naar zijn artikelen uit de jaren zeventig over anisotropie en porositeit worden nog regelmatig verwezen.

Veling

Ed Veling specialiseerde zich als wiskundige in analytische oplossingen van grondwaterstromingsvraagstukken. Hij werkte in de jaren tachtig aan het model FLOP waarmee stroombanen naar winningen werden berekend om intrekgebieden vast te stellen.

Verruijt

prof. dr. ir. A. (Arnold) Verruijt publiceerde een klassieke inleiding op het gebruik van analytische oplossingen in de geohydrologie.

Ernst

L.F. Ernst publiceerde een bekende drainageformule die zijn naam draagt. Daarnaast publiceerde hij over een periode van 35 jaar over tal van grondwatervraagstukken. Zijn publicaties zijn nog steeds het lezen waard, voor wie geinteresseerd is in conceptueel kwantiatief denken over grondwater.

Hooghoudt

dr. S.B Hooghoudt legde in de jaren dertig de grondslag voor het Nederlandse drainageonderzoek en leidde daarbij zijn beroemnde formule af. Het grootste deel van zijn werk is echter gewijd aan veldproeven in Groningse landbouwgebieden. Hij begeleidde bekende hydrologen als Ernst, Van Deemter en Van Hoorn.

Molen, van der

prof. dr. ir. W.H. (Wiebe) van der Molen was een agrohydroloog uit de Wageningse school. Hij schreef een klassiek geworden artikel over het berekenen van bufferzones rondom veengebieden.

Wesseling

dr. ir. J. (Jans) Wesseling is de grondlegger van de klassieke ontwerpmethode voor ontwateringsstelsels.

Wit

ing. K.E. (Kees) Wit werkte bij het ICW en het Staring Centrum als geohydroloog. Zijn onderzoeksrapporten laten zien hoe analytische oplossingen in de praktijk kunnen worden toegepast op geohydrologische vraagstukken.

Engelen

G.B. Engelen heeft de regionale systeem analyse ontwikkeld, een methode om grondwaterstelsel te beschrijven op basis van kaarten en gegevens van bodem en grondwater.

Ridder, de

N.A. de Ridder verrichtte in de jaren zestig en zeventig regionale studies naar de geohydrologische opbouw van de ondergrond. Hij was medeauteur van een standaardwerk over pompproeven.

Vries, de

prof. dr. J.J. (Co) de Vries scheef een lezenswaardig proefschrift over de geohydrologie van het natuurlijke ontwateringsstelsel in Nederland. Daarnaast publiceerde hij een geschiedenis van de hydrologie en een inleiding op de hydrol0ogie van Nederland. Hij was het grootste deel van zijn loopbaan verbonden aan de VU.

Bakker

prof. dr. ir. M. (Mark) Bakker ontwikkelde TimM, een open source software pakket voor analytsche grondwatermodellen.

Haitjema

prof. dr. ir. H. (Henk) Haitjema publiceerde een aantal lezenswaardige artikelen over praktische toepassingen van analytische oplossingen en een boek over de achtergronden van analytische geohydrologie.

Lange, de

dr. ir. W. (Wim) de Lange ontwikkelde het landsdekkende analytische elementenmodel NAGROM. Hij publiceerde artikelen over analytische beschrijving van de interactie tussen grond- en oppervlaktewater.

Strack

dr. ir. O.D.L. (Otto) Strack is de grondlegger van de analytische elementenmethode. Zijn publicaties in wetenschappelijke tijdschriften beschrijven vaak zeer complexe analytische oplossingen die ten grondslag liggen aan analytische elementen.

Ernstgenootschap

Het Ernstgenootschap is een besloten kring van hydrologen die zich inzetten voor het verspreiden en ontwikkelen van kennis over analytische methoden.

Kwel onder een dijk (1932)

In 1932 verscheen een artikel van J.P. Mazure over de berekening van kwel onder een dijk. Het laat zien hoe ingewikkeld dit probleem is zonder kennis van Mazure's beroemde formule uit 1936.

Formule van Mazure (1936)

De formule van Mazure werd in 1936 gepubliceerd in de bijlage van een lijvige studie over de Wieringermeer.